10 oktober 2013

Middagstips till helgen - ugnsstekt rostbiff



Ugnsstekt rostbiff med haricots verts, glaserade morötter och ugnsbakade tomater


Som vanligt har den här veckan rusat iväg och 
snart är det helg igen
En helg då vi ser fram emot både skaldjursmiddag
med goda vänner på landet 
och släktkalas för den äldste här hemma
(som för övrigt ska fixa egen middag för kompisarna på lördag, stort!!!)

Här kommer ialla fall förslag på en riktigt, härlig
gammaldags söndagsmiddag,
helstekt rostbiff med potatisgratäng med paprikatwist (recept här)
och gräddig pepparsås.
Mycket enklare och mycket snabbare än vad många tror.


Rostbiff i ugn
ca 1 kg kött
olivolja
svartpeppar
flingsalt

Sätt ugnen på 150 grader.
Gnid in hela rostbiffen, som helst fått ligga framme
ungefär 30 minuter och bli rumstempererad, 
med olivolja och kryddor.
Stick in en ugnstermometer i mitten på köttet
och ställ in rostbiffen i mitten på ugnen.
När temperaturen visar 63 grader är
rostbiffen ordentligt rosa inuti 
ungefär 1 timme och 45 minuter).
Ta ut den och låt vila inslagen i folie i ungefär 20 minuter
innan den skärs upp.

Pepparsås
3 dl grädde 
1 msk kalvfond
1 tsk kinesisk soja
1 msk konjak
2 tsk svartpeppar (helst från kvarn)
2 tsk stött rosépeppar
2,5 msk Maizena redning

Vispa samman grädde, fond, 
soja och peppar i en kastrull.
Låt koka upp.
Häll i redningen och låt såsen stå
och puttra under omrörning tills den tjocknat något.
Smaka av med konjak och ev lite
extra peppar om det behövs.



Följ mej via Bloglovin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar