5 februari 2014

Pizza Tropicana



Hemgjord pizza - bästa Mellomaten!


Få saker är väl godare än egen hemgjord pizza?
Det tar lite tid att göra egen deg och egen tomatsås
men det är verkligen mödan värt för det blir så väldigt mycket godare!
Har man ont om tid, eller helt enkelt ingen lust, går det förstås att fuska med färdiga bottnar...
Kan varieras precis hur mycket som helst
och alla kan lägga på sin egen favoritopping...

Pizzabotten:
25g jäst
2 1/2 dl fingervarmt vatten
1 msk socker
3 msk olivolja
2 tsk salt
7 dl vetemjöl special

Tomatsås:
1 burk krossade tomater
1 msk tomatpuré
1 msk socker
1 grönsaksbuljongtärning
2 tsk balsamico
1 tsk salt
1 msk oregano eller basilika

Vitlökssås:
2 1/2 dl creme fraiche
1/2 dl majonnäs
1 msk chilisås
2 pressade vitlöksklyftor


Fyllning:
3 kycklingfiléer marinerade i 1 msk soja och 1 msk sweet chili-sås
Riven ost
1 liten burk majs
1 liten burk ananas eller 1/2 färsk ananas
1 mango
1/2 rödlök
1 pkt bacon
1 paprika


Gör såhär:

Börja med att strimla kycklingfiléerna och marinera i soja och sweet chili.

Smula sönder jästen i en bunke och rör ut med det fingervarma vattnet.
Blanda ner socker, salt olja och lite mjöl i taget tills det blir
en fast deg som släpper från kanterna på bunken.
Använd gärna degkrokar eller köksmaskin.
Låt degen jäsa under bakduk i bunken  i ungefär 30 minuter.
Ta upp och knåda igenom degen och låt den jäsa i ytterligare 15-30 minuter.

Under tiden kan du koka tomatsåsen och förbereda fyllningen.

Rör samman alla ingredienser till såsen i en kastrull och låt stå
och puttra samman i ungefär 30 minuter.

Stek kycklingen. Jag brukar även dela baconet i småbitar och försteka dessa lite
så de får lite färg.

Dela ananas och mango i kuber. Hacka paprikan och strimla rödlöken.

Baka ut pizzadegen på plåtar - blir 2 tunna plåtstora bottnar eller 4 mindre runda pizzor.
Olja gärna plåtarna innan du lägger på bottnarna.

Värm ugnen till 250 grader - över- och undervärme.

Bred på tomatsås, strö över ost och dekorera med fyllningen på bottnarna.
Grädda i ungefär 8-10 minuter tills osten fått fin färg.

Blanda under tiden samman vitlökssåsen och ringla den 
över de färdiggräddade pizzorna.

Servera med hemgjord pizzasallad - recept här!


Kram

Följ mej via Bloglovin





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar