20 november 2013

Teriyaki- och sesamglacerade laxspett med asiatiska äggnudlar





Att äta fisk ett par gånger i veckan brukar
vara sisådär populärt hos de där med inte fullt lika många år på nacken...

Händer allt som oftast när jag ställer fisk på middagsbordet att
det suckas och stönas och fälls små sötsyrliga kommentarer som
"Åt vi inte detta förra veckan?"

Teriyakilax brukar däremot alltid gå hem.
Vet inte om det är sötman, crunchet från sesamfröna, 
eller möjligtvis nudlarna, som gör det, 
men, men - så länge de är nöjda är jag nöjd!




4 portioner

4 st laxfiléer
0,5 dl teriyakisås
ingefära
3 msk sesamfrön
olja

äggnudlar
2 morötter
1 röd paprika
100g sugar snaps eller sockerärtor
1 msk sesamolja
1 salladslök
1/2 röd chilipepparfrukt

Servera med:
Edamamebönor med flingsalt
Teriyakisås att ringla över
Limeklyftor

Dela laxen i kuber och trä upp på spett som 
legat i blöt en liten stund.
Krydda runt om med ingefära.
Pensla på teriyakisås och låt marinera i ungefär 30-60 minuter.

Hetta upp olja i en stekpanna och stek
spetten tills de är gyllenbruna.
Krydda med sesamfrön och låt dem steka med så de får lite färg.

Strimla morötter, paprika och salladsärtor.
Moroten är lättast att strimla med en potatisskalare,
eller en rotfruktsskalare om du är lycklig ägare till en sån.
Koka äggnudlarna enligt anvisning på paketet.

Hetta upp sesamoljan och fräs de strimlade
grönsakerna.
Tillsätt nudlarna, blanda ordentligt
och låt allt bli genomvarmt.

Lägg upp nudlarna på ett fat.
Garnera med laxspett, skivad salladslök,
 skivad chilipeppar och limeklyftor.

Ställ fram en skål med teriyakisås som var och en kan ringla
 över sin portion.



Godare tilltugg får man leta efter!
Ljumma edamamebönor med flingsalt.
Ställ fram en skål som alla hungriga kan plocka av under tiden maten görs iordning...

Följ mej via Bloglovin



2 kommentarer:

  1. Åh detta måste provas! Ett annat bra tips på hur man kan skoja till fisken och få de små att jubla är nacho-panerad torsk!
    Skär torsk i mindre bitar och krossa vanliga salta nachos i en plastpåse. Panera fisken i detta och stek sedan i olja. Servera med en god sallad, sweetchilisås och eventuellt ris om så önskas, jättegott!
    Ha en fin vecka!
    /Felicia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för tipset - det låter jättegott! Måste absolut provas!

      Radera