23 oktober 2013

Panzanella - italiensk brödsallad



Den här salladen är perfekt att laga när man 
har lite dagsgammalt bröd som ligger och skräpar i skåpen.

God att äta både som ensamrätt och som tillbehör, 
eller varför inte på en buffé?






Gör så här:
400 g dagsgammalt, lite torrt bröd, helst Levain eller annat surdegsbröd.
250 g cocktailtomater, gärna i olika färger
1 röd paprika
1 vitlöksklyfta
1/2 rödlök
150 g oliver
2 msk balsamvinäger
1 dl riktigt god olivolja
färsk basilika, ca 1 kruka
1 nypa flingsalt
1 krm svartpeppar


Börja med att steka brödet något i olivolja så det får lite yta.
(Är brödet riktigt segt och några dagar gammalt räcker det med att riva ner
det direkt i salladen, utan att steka det).

Gnid in en torr bunke med vitlöksklyftan,
halvera tomaterna och skiva rödlöken tunt.
Lägg tomaterna i ett durkslag och låt dem få rinna av lite, sedan
lägger du ner dem tillsammans med löken i vitlöksbunken.
Låt stå en stund för att gotta till sig och dra till sig vitlökssmaken.
Skär paprikan i grova bitar och stek i lite olivolja,
så att de får färg.


Blanda bröd, paprika, tomater, lök och oliver på ett fat.
Häll över olivolja och balsamvinäger.
Salta, peppra och vänd runt allt ordentligt..
Avsluta med basilikabladen
(jag hade inga hemma denna gång och det går bra det med)


Följ mej via Bloglovin



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar