Idag är det Vegetariska Världsdagen.
Vad passar bättre då än en smarrig, matig auberginegratäng?
Det här skulle jag lätt kunna äta alla dagar i veckan.
Vad passar bättre då än en smarrig, matig auberginegratäng?
Det här skulle jag lätt kunna äta alla dagar i veckan.
2 st stora aubergine
salt
svartpeppar
1 ägg
1 dl vetemjöl
olivolja till stekning
1,5 dl riven parmesan
1/2 dl ströbröd
1 boll buffelmozzarella (gärna med basilikasmak) 150g
Tomatsåsen:
2 burkar plommon- eller körsbärstomater, 400g st
1 msk olivolja
1/2 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk balsamvinäger
2 tsk honung
1 nypa flingsalt
1 krm svartpeppar
1 tsk torkad oregano
Dela auberginen i tunna skivor.
Salta skivorna och låt dem ligga ca 30 minuter.
Hacka lök och vitlök.
Hetta upp olivolja i en kastrull och fräs löken utan att den får färg.
Späd med tomatkross och kryddor.
Låt såsen stå och puttra i 30 minuter tills den tjockar något.
Hacka lök och vitlök.
Hetta upp olivolja i en kastrull och fräs löken utan att den får färg.
Späd med tomatkross och kryddor.
Låt såsen stå och puttra i 30 minuter tills den tjockar något.
Torka av aubegineskivorna med hushållspapper.
Hetta upp olivolja i en stekpanna.
Vispa upp ägget och lägg i en skål.
Lägg upp vetemjöl blandat med lite salt och svartpeppar på ett fat.
Vänd aubergineskivorna först i ägget,
Varva aubergine, riven parmesan i ett tunt lager och tomatsås i en form.
Avsluta med tomatsås.
Strö över ströbröd och den sista parmesanosten.
Riv över mozzarellan.
Droppa över lite olivolja.
Droppa över lite olivolja.
Gratinera i ugnen i ungefär en halvtimme tills
gratängen är krispig.
Servera med enbart sallad eller som tillbehör till en bit kött eller fisk.
Den här gratängen kan med fördel göras en dag i förväg,
då den nästan blir ännu godare om den får stå och gotta till sig.
Servera med enbart sallad eller som tillbehör till en bit kött eller fisk.
Den här gratängen kan med fördel göras en dag i förväg,
då den nästan blir ännu godare om den får stå och gotta till sig.
♥
Följ mej via Bloglovin
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar