13 maj 2014

Dubbelpanerad torskfilé med ärthoummus & sparris med brynt smör, pinjenötter och parmesan




Hej!

Dagens middag blev en uppiffad klassiker.
Dubbelpanerad torskfilé serverad med färskpotatis, ärthoummus 
och stekt sparris toppad med limesmakande brynt smör och pinjenötter.
Nästan löjligt gott!!!


Till fisken:
1-2 torskfiléer per person
1 ägg
1 dl vetemjöl
1 dl ströbröd
salt 
svartpeppar

Till ärthoummusen:
7 dl gröna ärtor
1/2 dl olivolja med citronsmak
1 vitlöksklyfta
1 msk honung
flingsalt
svartpeppar

Till sparrisen:
3-4 gröna sparrisar per person
150g smör
50g pinjenötter
1 lime
50g parmesan

Börja med att vispa upp ägget lite lätt.
Häll mjölet på en tallrik och krydda rejält med salt och peppar,
gör samma sak med ströbrödet på en annan tallrik.
Doppa nu fiskfiléerna - först i ägget, sedan i mjölet, sedan i ägget igen
och sist ströbrödet.
Hetta upp smör i en panna och stek fisken så paneringen blir brun och knaprig,
ett par minuter på varje sida.

Koka ärtorna snabbt och lägg i en bunke.
Pressa i vitlöksklyftan, häll över olivoljan
och krydda med honung, en nypa flingsalt och lite svartpeppar.
Mixa samman med en stavmixer.




Hetta upp lite av smöret i en stekpanna och stek sparrisen några minuter på
varje sida tills den börjar känns mjuk när du sticker i den
(den ska vara "al dente").
Ta upp och lägg på ett fat.
Lägg ner resten av smöret tillsammans med pinjenötterna i den varma stekpannan.
Hetta upp. 
Precis när smöret blivit gyllenbrunt och börjar bubbla,
ta av pannan från värmen och pressa ner saften från limen.
Häll smöret över sparrisarna.
Hyvla över parmesanost och servera genast tillsammans med fisken.

Kram



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar