4 september 2013

Pannbiff




Pannbiff med lök, rårörda lingon, smörsteka minimorötter med persilja, gräddsås och kokt potatis


Husmanskost är inte något vi äter dagligdags men ibland så...
Idag blev middagen efter önskemål från yngsta dottern:

Pannbiff med stekt lök och gräddsås

Till biffarna behöver du:

500 g nötfärs
1 dl mellangrädde
1 ägg
2 msk ströbröd
1 msk soja
1 msk oxfond
svartpeppar
salt
 smör
olja
1 gul lök (jag använder röd eftersom den är mildare och gillas bättre här hemma)
lite socker



Vispa ihop grädde, ägg, ströbröd, soja, fond och kryddor och låt stå och svälla i ungefär en kvart.


Blanda ner färsen och forma runda biffar.


Stek biffarna i en blandning av smör och olja.
Låt pannan bli riktigt het innan du lägger i biffarna (smöret/oljan ska sluta puttra).
Sänk värmen och stek klart biffarna, ungefär sådär 5 minuter per sida.
Tänk på att inte vända biffarna förrän de är klara på ena sidan,
annars finns risk att de faller sönder.

Ta upp biffarna och lägg på ett fat.
Täck ev med lite folie för att hålla värmen.


Skär löken i tunna skivor och stek dem gyllenbruna i pannan där du stekte biffarna.
Pudra över lite socker.
Lägg löken på de färdiga biffarna och låt det ligga och gotta till sig.

Nu kan du vispa ihop såsen!


Gräddsås

3 dl mellangrädde
1 dl creme fraiche
1 msk kalvfond
1 msk kinesisk soja
1 msk balsamvinäger
2 msk Maizena redning

Visa ihop allt utom redning i en kastrull och låt det koka upp. 
När såsen bubblar häller du i Maizena redning
 och låter såsen tjocka något under tiden som du fortsätter vispa.

Servera såsen till biffarna tillsammans med kokt potatis, eller mos, och grönsaker.


Gottgott!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar