2 december 2013

Helstekt entrecote med balsamicosås och minigratänger med potatis/palsternacka



Äkta söndagsmiddag som ser superavancerad ut men som egentligen är jättelätt att göra!


Välkommen december!

Åh, vad härligt. 
Äntligen inne i december och dagarna
bara springer iväg.
Denna helgen har vi hunnit med både julmarknad, lite julklappsshopping,
sjunga in advent i kyrkan (!) och få upp julstjärnor och utebelysning.


Helstekt entrecote
1 1/2 kg entrecote
2 vitlöksklyftor 
2 msk smör
salt
svartpeppar

Sätt ugnen på 150 grader.
Putsa köttet fritt från de värsta senorna, salt och peppra ordentligt runtom.
Bryn köttbiten snabbt i smöret i en stekpanna så det får en fin stekyta.
Lägg i skalade vitlöksklyftor så att de får steka med.

Lägg kött och vitlök i en ugnssäker form, stick in en köttermometer i den tjockaste delen, 
och stek i mitten på ugnen tills termometern visar ungefär 62 grader (då är köttet rosa).
Ta ut och låt vila ungefär 15 minuter inlindat i folie
 innan du skär köttet i centimetertjocka skivor.
Under tiden köttet vilar kan du gratinera potatisgratängerna.


Minigratänger med potatis och palsternacka
6-8 portionsformar beroende på storlek
700g potatis
400g palsternacka
2 dl mjölk
2 dl grädde
1/2 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
2 msk smör
4 msk färskost med vitlök
1 1/2 dl riven ost

Sätt ugnen på 175 grader.
Skala och skiva potatis och palsternacka.
Värm mjölk, grädde, salt och peppar i en kastrull.
Lägg i potatis och låt småkoka på svag värme i ungefär
20 minuter tills potatisen känns mjuk.

Smörj portionsformarna och fördela potatisblandningen i dessa.
Bred ut en klick färskost över varje och strö sist över riven ost.
Gratinera i ugnen tills osten fått fin färg ungefär 20 minuter


Balsamicosås
3 dl rött vin
5 msk balsamvinäger
1 vitlöksklyfta
1/2 dl vatten
2 msk kalvfond
1/2 dl strösocker
1/2 dl mörkt muscovadosocker
2 msk smör
salt 
svartpeppar

Koka upp vin, balsamvinäger, vatten och kalvfond.
Pressa i vitlöksklyftan.
Vispa ner sockret och låt allt koka tills såsen reducerats
och blivit lite tjockare i konsistensen.
Jag lät min sås stå och puttra i ungefär 10 minuter.
Vispa ner smöret och smaka av med salt och peppar.
Servera till kött och gratäng.



Glöggen avsmakad!
Blossa 13 - väldigt julig och fin, men god, njaa... Smakade mer sprit än glögg...

Första ljuset tänt


Följ mej via Bloglovin



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar