8 maj 2014

Dagens middagstips - Pad thai

Underbar thailändsk vardagsmat som går snabbt att laga och variera - vegetarisk, eller med biff, kyckling eller räkor!


Pad thai med sesamstekt lövbiff.
Strimla och stek lövbiff hastigt i het panna, krydda med några droppar sesamolja, 1 tsk japansk soja och strö över sesamfrön vid servering.


Hej onsdag!

Hemligheten bakom en god Pad thai är att få till en riktigt god "dressing" som nudlarna
och grönsakerna blandas med.
Det som tar längst tid är att hacka alla grönsaker och göra dressingen,
sedan ska allt stekas snabbt i en riktigt het stekpanna så att grönsakerna behåller sin krispighet.

Vill man kan man blanda i stekt kött, kyckling eller räkor direkt,
eller så serverar man köttet som ett tillbehör vid sidan av som jag brukar göra!

Pad Thai


250 g risnudlar
4 ägg
2 lime
1/2 påse salladslök (125g)
1 dl finstrimlad vitkål (ungefär)
1 pak choi
1 röd eller gul paprika
1 liten burk böngroddar
2 morötter
1 vitlöksklyfta
3 msk flytande honung
2 msk ingefära (helst färsk finriven)
1 msk sriracha (het thailändsk chilisås kan bytas mot 2-3 tsk sambal oelek)
4 msk god japansk soja (helst Renée Voltaires Tamari)
2 msk risvinäger (går bra med vitvinsvinäger om du inte har risvinäger hemma)
100 g osaltade jordnötter

Till servering:
1-2 lime i klyftor
Japansk soja
Sweet chili-sås

Koka risnudlarna enligt anvisning på förpackningen.

Lägg ingefära och vitlöksklyftan i en bunke (använder du färsk ingefära, riv den först).
Tillsätt soja, saften från de 2 limefrukterna, risvinäger, honung, sambal oelek och
jordnötterna. Mixa samman till en dressing med stavmixer.

Skär pak choi i bitar. Strimla morötter, paprika, vitkål och salladslök.
Häll av böngroddarna.

Värm upp olja i en wok eller stor stekpanna. Fräs grönsakerna snabbt.
Tillsätt äggen i pannan och rör runt så att de går sönder och 
geggas ihop med grönsakerna. Blanda nu ner
nudlar och dressing och blanda, blanda, blanda sen runt ordentligt.

Dekorera eventuellt med lite extra jordnötter och klyftad lime.
Servera med skålar med soja och sweetchilisås vid sidan av.


Mums!


Kram



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar