19 maj 2014

Ajvarjärpar med broccoligratäng


Paprikadoftande köttfärsjärpar med en gräddig ajvarsås.
Vardagsnjutning!


Hej!

Hjälp vad det åskar och blixtrar ute.

Flitens lampa lyser starkt i köket ikväll.
 3 ungdomar runt köksbordet, med fullt fokus inför sluttampen på terminen.
Alla prov, både vanliga och nationella, ska klaras av,
sen är det äntligen, äntligen dax för ett välförtjänt sommarlov.
Vad de kämpar för att nå sina mål.
Så stolt är jag.

Dagens middag blev enkla köttfärsjärpar med en gräddig sås,
smaksatta med paprikadoftande ajvar och
serverade med en mumsig broccoligratäng .

Av någon anledning tycker barnen inte om ajvar när den serveras
som den är, men blandar man ner den i färs eller i en sås,
då äter alla med god aptit och tycker det är supergott.
Har ni aldrig provat tycker jag absolut att ni ska göra det!

Vill man, kan man såklart servera ris eller potatis till järparna istället.




Järpar:

600g nötfärs
1 ägg
3 msk ajvar
svartpeppar
salt
3 dl grädde
1 dl creme fraiche 
1 dl ajvar
1 msk soja
1 msk kalv- eller oxfond

Broccoligratäng:
800g fryst broccoli
3 ägg
4 dl gräddmjölk eller lättgrädde
3 dl smakrik riven ost
1 msk dijonsenap
salt, svartpeppar

Sätt ugnen på 225 grader.

Börja med gratängen.
Lägg broccolin i ett durkslag och häll över kokande vatten.
Låt rinna av.
Lägg broccolin i en ugnsfast form och vispa ihop grädde med ägg, ost och dijonsenap.
Smaksätt med lite salt och peppar.
Häll äggstanningen över broccolin och sätt in i ugnen.
Grädda ca 20 minuter.

Medan gratängen står i ugnen:
Blanda färsen med ägg, ajvar, salt och peppar och forma till avlånga järpar.
Lägg folie i en långpanna och lägg på järparna.

Sätt in järparna ovanför gratängen.
Sänk värmen till 175 grader och stek i ca 20 minuter tills de är genomstekta
och har fått lite färg.

(Om gratängen skulle råka börja få för mycket färg, täck den  med ett lager ugnsfolie.)


Koka upp grädde, creme fraiche och ajvar i en liten kastrull till såsen.
Vispa ner soja och kalvfond.
Låt stå och puttra några minuter.

Sen är det bara att hugga in.

Favoriten - absolut godaste Ajvaren tycker jag!


Kram




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar