13 december 2013

Mina bästa saffransbullar



Saffransbullar med mandelmassa
25-30 st


50g jäst
5 dl mjölk
2 pkt saffran (1g)
1 msk kardemumma
2 dl socker
1/2 tsk salt
250g kesella
200g rumstempererat smör
15-16 dl vetemjöl

Fyllning:
200g mandelmassa
150g smör

Pensling:
1 ägg
Mandelflagor
Råsocker


Värm mjölken med saffranet i en kastrull till ca 37 grader.
Rör ut jästen i en del av den varma saffransmjölken.

Tillsätt resten av mjölken, kardemumma, salt, socker och kesella.
Tärna ner det mjuka smöret.
Blanda ner mjölet lite i taget, med köksmaskin eller degkrokar,
 tills du får en ganska lös deg.
Spara 2-3 dl till utbakningen.

Jäs under bakduk i minst 50 minuter.

Blanda under tiden ihop fyllningen.
Riv mandelmassan grovt och rör samman, gärna med
en stavmixer, med smör och socker.

Knåda ut degen med resten av mjölet och 
kavla ut till en stor rektangel.
Bre på fyllningen.

Rulla ihop degen till en lång rulle från
långsida till långsida och skiva i 3 cm tjocka bitar. 

Lägg bullarna pappersformar på en plåt 
och låt jäsa i ungefär 30-40 minuter.

Pensla med uppvispat ägg
och strö över mandelflagor och råsocker.

Grädda i 200 grader tills fin färg, 13-14 minuter.






Följ mej via Bloglovin



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar