30 augusti 2013

Fredagsplock med krämig citronrisotto


Hejhej!

Här firar vi in helgen med lite god mat och rosa bubbel.
Risotto, kallskuret, oliver, ostar och annat gott.
Sen blir det väl en kväll i TV-soffan, Kristallen-galan kanske?
Kan det vara nåt, tror ni?



Rosa cava, bresaola med olivolja/balsamvinäger/pinjenötter och goda ostar och fikonmarmelad

Krämig risotto med citron- och pecorinosmak





3 dl arborioris
ca 7 dl god buljong (jag använder Renée Voltaires lantbuljong)
1/2 gul lök
1 dl olivolja med citronsmak
2 dl riven pecorinoost
5 msk smör
1 citron
Svartpeppar


Hetta upp lite olivolja i en tjockbottnad gryta/kastrull. 
Koka upp buljongen.
Hacka löken fint och låt den mjukna i lite av oljan utan att få färg.
Tillsätt riset och låt det fräsa med tills kornen blir lite glansiga.
Tillsätt 2 dl kokande buljong och låt svälla in i riset.
Låt risotton svälla under lock på svag värme.
Späd med mer buljong, ca 1 dl i taget,  och rör om då och då tills riset är klart, ungefär 30 minuter. Riset ska ha en liten kärna men inte vara hårt och risotton ska vara ganska
lös för att inte bli stabbig när osten kommer i.
När riset känns klart, tillsätt osten, resten av oljan och smöret och låt det smälta in.
Behövs det kan man tillsätta mer buljong eller smör för att få en krämig konsistens.
Villl man ha ytterligare citronsmak, tillsätt skalet och saften av 1 citron.
Smaka av med peppar.



Fredagsbuketten


Smaklig spis!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar