10 juni 2014

Tapaskväll med gazpacho och pinchos


Iskall gazpacho och pinchos med tortilla, chorizokorv och serranoskinka.


Godmorgon!

Visst kan man nästan lura sig själv att tro att vi är i Spanien just nu?
Över 20 härliga grader varje dag.
Det är nästan så man inte tror det är sant...

Men visst märks det att vi alla känner av värmen för så mycket småbråk och smällande
i dörrar som det varit de senaste dagarna, det var ett tag sen nu.
Som tur är brukar det inte vara länge, efter ett dopp i poolen så lägger
sig oftast de hetaste känslor och käbblet övergår snart i skratt igen.
Upp och ner och hit och dit - sånt är livet med tonårsbarn...

Igår kväll passade vi på att mysa till det med en tapas-middag
i värmen. Iskall gazpacho och små pinchos med goda pålägg.
Det kallar jag perfekt sommarmat!





Min Gazpacho

4 mogna tomater
1 burk riktigt goda krossade tomater (jag använder Mutti)
1/2 urkärnad gurka
2 vitlöksklyftor
1/2 dl olivolja
1 msk rödvinsvinäger
1 röd chilipeppar
1 nypa salt

brödkrutonger

Dela tomater och gurka i mindre bitar (gurkan kan ha skalet kvar
men ska kärnas ur). Lägg i en mixer.

Häll över krossade tomater och olja, i med vitlök, chili,
vinäger och salt.

Kör samman till en chunky soppa.

Ställ in i kylskåp en stund så att den blir riktigt kall.

Vid servering: dekorera med brödkrutonger och ringla
över några droppar olivolja.





Pinchos

Till pinchosen använder jag en rustikbaguette som skärs i tunna skivor.

Som pålägg kan du välja det du tycker om.
Tänk på att bygga lager: först en kräm/salsa/marmelad, sedan ost/korv/skinka/fisk, 
avsluta gärna med en grönsak eller frukt på toppen.
Sätt fast påläggen med en tandpetare eller cocktailpinne i brödet!

 På mina pinchos hade jag:

crema di pomodoro (på tub)/paprikatortilla/ ugnsgrillad paprika
fikonmarmelad/serrano/inlagd het manchego
salsa arrabiata/chorizo



Paprikatortilla

1 gul paprika
1 röd paprika
8 ägg
salt 
peppar

Sätt ugnen på 225 grader.
Hacka paprikan i små bitar.
Hetta upp olivolja i en panna som tål ugnsvärme (inget plasthandtag). 
Bryn paprikan tills den fått lite färg.
Slå sönder äggen i en skål, salta och peppra.
Häll äggen över paprikan i pannan.
Låt frittatan stå och puttra tills den börjar stelna runt kanterna,
ställ sedan in stekpannan i ugnen och låt frittatan steka klart
(ungefär 10 minuter).
Stjälp upp, låt svalna och skär i portionsbitar till pinchosen.


Ugnsbakad paprika

Sätt ugnen på 250 grader.
Skär en paprika i klyftor och lägg i en ugnsfast form.
Ringla över lite olivolja och låt formen stå i ugnen tills
skalet på paprika börjar svartna (vänd eventuellt en gång).
Ta ut och låt svalna.


Ställ gärna fram små skålar med bröd, aioli och oliver.


Kram



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar