5 december 2013

Julig köttgryta med glöggsmak




Denna gryta både luktar och smakar jul.
Går utmärkt att förbereda en dag i förväg och låta vila i
kylen, den blir nästan ännu godare då!

Det här behöver du:

 700g nötbog
200g små champinjoner
smör att steka i
60g rökt pancetta i små kuber (eller bacon)
3 msk vetemjöl
1/2 gul lök
3,5 dl vinglögg
3 dl vatten
2 msk kalvfond
1 msk soja
1 tsk svartpeppar
1 msk kakao/chili-krydda (Santa Maria)
1 dl grädde
salt

Skär köttet i små kuber, rensa bort ev fett och senor.
Hetta upp smöret i en stekpanna och bryn
köttbitarna i omgångar.

Hacka löken och fräs den tillsammans med pancettan 
 i en stekgryta.
Strö över mjölet tillsätt glögg, soja, vatten och fond.
Lägg över köttet i grytan och krydda med svartpeppar och
kakao/chili-krydda.
Rör runt så allt blandas ordentligt.

Låt nu grytan stå och småputtra under lock i minst 1 timme,
gärna 2, så köttet blir riktigt mört.
Under tiden kan du alltid passa på att läsa tidningen, städa
köket eller sippa lite på glöggen som är kvar.

När köttet känns mört, tillsätt grädden och smaka av med salt.
Låt allt få ett uppkok så det blir ordentligt varmt.

Servera med pressad potatis.


Följ mej via Bloglovin




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar