12 november 2013

Laxgryta med kokos, citrongräs och curry






Den här grytan blev vi bjudna på hos vänner för länge sedan.
Eftersom värdinnan inte kom ihåg var hon hittat receptet,
och inte heller några exakta mått, så har
jag försökt att återskapa smaken så gott jag kan.
En favorit är den i alla fall!

Laxgryta

600g laxfilé
1/2 liten purjolök
1 vitlöksklyfta
2 palsternackor
2 morötter
1 citrongrässtjälk
1 pkt kokosgrädde
1 burk kokosmjölk
1 dl vitt vin
2 msk fiskfond
1 msk curry
1 msk malen koriander
1 tsk fish sauce
chiliflakes

Börja med att skala och slanta morötter och palsternackor.
Hacka purjolök och vitlök..

Hetta upp lite olja i en gryta och lägg i purjolök, vitlök, morötter och palsternacka
och fräs tills löken mjuknat utan att få färg.

Krydda med curry, fiskfond, malen koriander och citrongräs
(banka citrongräset lätt innan du hackar det fint).
Rör runt ordentligt.

Späd med kokosmjölk, kokosgrädde, fishsauce och vin.
Låt småputtra ungefär 15 minuter tills palsternackorna och
morötterna känns nästan helt mjuka.

Dela fisken i kuber (ca 2x2 cm) och lägg i grytan.
Låt sjuda ungefär 5 minuter tills fisken är klar
utan att den kokar sönder.

Ställ fram en skål med chiliflakes på bordet att strö över för den som vill
ha lite sting på grytan!

Servera med ris och en sallad på bladspenat och blandade
cocktailtomater i olika färger.




Följ mej via Bloglovin





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar