21 november 2013

Kryddstarka tex-mex ribs med rostad mexikansk potatis





2 kg tunna revben
1/2 rödlök
1 vitlöksklyfta
några svartpepparkorn

Marinad/glaze:
2,5 dl chilisås
1,5 dl vatten
3  msk hot chipotlepasta (Santa Maria, brukar stå bland taco-sortimentet i butiken)
2  msk smokey paprikakrydda
1 msk vanlig paprikakrydda
1 msk soja
1 lime, saften av
5 tsk worchestersås
2 vitlöksklyftor, pressade
1,5 dl  farinsocker
flingsalt

Börja med att koka revbenen
i ungefär 45 minuter.
Lägg klyftad rödlök, skivad vitlök och några svartpepparkorn i vattnet.

Häll alla ingredienser till marinaden/glazen i en kastrull
och koka upp.
Låt småkoka på svag värme i ungefär 30 minuter tills
den blir sirapsaktig i konsistensen.

Ta upp revbenen, nu kanske du tycker de ser lite gråa och trista ut men
 pensla på marinaden och vips så blir det nåt helt annat.
Spara ungefär 1/2-1 deciliter marinad att använda som glaze.

Låt marinera minst 2 timmar, helst över natten och
helst i en plastpåse så benen får gotta till sig ordentligt.

När revbenen marinerat klart, pensla på rikligt med glaze och
lägg dem på ett grillgaller med den köttiga sidan upp.

Grilla i ugnen på 225 grader ungefär 20 minuter tills revbenen fått fin färg,
pensla med glaze minst en gång under tiden.
Passa så att de inte blir brända, det blir så tråkigt då...

 Sätt in en plåt med bakplåtspapper under grillgallret.
(Det kommer droppa och jag lovar att du inte vill skura fastbränd glaze på ugnsbotten).
Vänd, pensla och grilla ungefär 5 minuter på andra sidan.






Servera med t ex rostad majs
(låt en burk majs rinna av på ett papper, rosta i några matskedar olja i en stekpanna,
krydda med flingsalt och ev chilikrydda- superlätt och doftar popcorn)
tomatsalsa och guacamole - recept här
rödlöksmarmelad - recept här
 rökig coleslaw - recept här
och/eller

Rostad mexikansk potatis

900g (en påse) små delikatesspotatisar
1/2 dl olivolja
1 vitlöksklyfta
2 tsk chilipulver
2 tsk paprikapulver
2 tsk spiskummin
1 tsk cayennepeppar
flingsalt

Blanda oljan med alla kryddorna, utom saltet, i en stor skål.
Lägg i potatisarna och blanda runt så att de blir ordentligt
täckta med olja och kryddor.
Häll över i en ugnsform eller på en plåt och
rosta i 200 grader ugn 20-30 minuter (beroende på hur
välrostade du vill ha dem).
Skaka runt potatisarna några gånger i ugnen så de rostas jämnt.
Strö över rikligt med flingsalt



Följ mej via Bloglovin



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar