28 november 2013

Färgstark fransk fisksoppa med saffran och rouille






Nu mina vänner kommer det dofta och smaka vitlök!

Ska man göra en äkta fransk bouillabaisse ska man koka
egen fiskfond, men det har jag inte tid med en vardag så
jag tar den enkla vägen och använder
färdig fiskfond istället och skippar musslorna helt
eftersom de inte gillas av alla i familjen!

Den här soppan blir ändå försvinnande god, 
för att inte tala om den vitlöksdoftande rouillen, 
mmmmm....


Bouillabaisse på mitt vis

800g blandad torsk och lax
300g räkor
2 salladslökar
1 vitlöksklyfta
2 tsk tomatpuré
1 tsk basilika (torkad eller fryst)
2 dl vitt vin (matlagningsvin går bra)
2 msk fiskfond
3 dl vatten
2 1/2 dl matlagningsgrädde
1 dl creme fraiche
1 krm cayennepeppar
0,5 g saffran (1 pkt)
flingsalt
peppar

Strimla salladslöken och låt den mjukna i lite smör i en gryta.
Pressa i vitlöken och späd med vatten,vin,  grädde, fond och creme fraiche.
Rör samman hela härligheten med tomatpuré och saffran.

Låt koka samman i ungefär 15 minuter på svag värme.

Lägg i fisken, som du delat i kuber och låt allt puttra ungefär
5 minuter till, tills fisken är klar.

Smaka av med peppar och salt.

Lägg i de skalade räkorna och låt soppan få ett snabbt uppkok så räkorna
blir varma men inte sega.

Rouille:

1 kokt skalad potatis
3 vitlöksklyftor
1 msk dijonsenap
1 påse saffran
2 dl olivolja
saft från 1/2 citron
2 tsk sambal oelek
flingsalt
svartpeppar

Använd helst en mixer eller stavmixer och mixa samman
potatis, vitlök och saffran.
Tillsätt oljan i en stråle medan du fortsätter mixa tills du
får en majonnäsliknande konsistens.

Stäng av mixern och rör ner dijonsenap och sambal oelek.
Smaka av med citronsaft, salt och peppar.




Servera soppan med ett gott bröd och en klick rouille.



Bon Appétit!







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar