14 oktober 2013

Kladdkaka de luxe med dulce de leche




Hej måndag!

Här har helgen gått i ett med bland annat kalas
för den äldste.
Eftersom han inte tycker om vanlig tårta,
men älskar choklad,
fick det bli en riktigt lyxig choklad- och koladröm
med kladdkakebotten efter middagen.

Mmmmuummmssss!!!


Den här tårtan blir riktigt tung och maffig och räcker lätt till 10-12 personer
Kladdkaka med dulce de leche, grädde, maltesers och chokladsås!


Det här behöver du:

Dulce de leche

1 burk kondenserad mjölk

Börja med att ta bort etiketten från burken med 
kondenserad mjölk. Viktigt att se till att all
etikett försvinner eftersom den kladdar av sig annars.
Lägg burken i en kastrull, den ska inte stå upp,
 och se till att den är täckt
med vatten, helst några centimeter tillgodo.
Koka burken i ungefär 4 timmar, se
hela tiden till att vattnet når ovanför burken, ni 
kommer behöva fylla på mer ett par gånger.
Vänd runt burken i kastrullen ungefär en 
gång i timmen.
Efter 4 timmar är kolan tjock och krämig.
Ta upp burken och låt den svalna.
Kan förvaras några dygn i kylskåp.


Kladdkaka

4 ägg
6 dl socker
2 krm salt
3 tsk vaniljsocker
8 msk kakao
3,5 dl vetemjöl
300 g smält smör

Sätt ugnen på 160 grader.
Rör ihop ägg och socker i en bunke.
Smält smöret och
blanda ihop de torra ingredienserna.
Tillsätt allt i äggblandningen och
rör samman kakan.
Häll  smeten i en springform,
ringla i dulce de leche - jag använde
nästan en hel burk men man kan ta lite mindre om
man inte vill ha så mycket kolasmak.

Grädda i ungefär 50 minuter.
Låt helst kakan vila några timmar,
eller över natt, i kylskåp.


Hemgord chokladsås
2 dl vispgrädde
70 g mörk choklad

Häll grädden i en kastrull.
Bryt ner chokladen i småbitar
och låt smälta på svag värme. 
Låt såsen svalna innan du ringlar den över kakan


Dekorera med

3 dl vispad grädde
1 påse Maltesers
Chokladsås



Födelsedagsmiddag blev favoriten Pulled Pork, recept här.
Denna gången taco style med tortillabröd, nachos och  hemgjord ananassalsa och guacamole.





Följ mej via Bloglovin



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar