1 oktober 2013

Auberginegratäng

Idag är det Vegetariska Världsdagen.
Vad passar bättre då än en smarrig, matig auberginegratäng?
Det här skulle jag lätt kunna äta alla dagar i veckan.



Det här behöver du:
2 st stora aubergine
salt
svartpeppar
1 ägg
1 dl vetemjöl
olivolja till stekning
1,5 dl riven parmesan  
1/2 dl ströbröd
1 boll buffelmozzarella (gärna med basilikasmak) 150g

Tomatsåsen:
2 burkar  plommon- eller körsbärstomater, 400g st
1 msk olivolja
1/2 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk balsamvinäger
2 tsk honung
1 nypa flingsalt
1 krm svartpeppar
1 tsk torkad oregano

Dela auberginen i tunna skivor.
Salta skivorna och låt dem ligga ca 30 minuter.
Hacka lök och vitlök.
Hetta upp olivolja i en kastrull och fräs löken utan att den får färg.
Späd med tomatkross och kryddor.
Låt såsen stå och puttra i 30 minuter tills den tjockar något.



Torka av aubegineskivorna med hushållspapper.
Hetta upp olivolja i en stekpanna.
Vispa upp ägget och lägg i en skål.
Lägg upp vetemjöl blandat med lite salt och svartpeppar på ett fat.
Vänd aubergineskivorna först i ägget,
sedan i mjölet och stek dem gyllenbruna.



Varva aubergine, riven parmesan i ett tunt lager och tomatsås i en form.
Avsluta med tomatsås.
Strö över ströbröd och den sista parmesanosten.
Riv över mozzarellan.
Droppa över lite olivolja.




Gratinera i ugnen i ungefär en halvtimme tills
gratängen är krispig.
Servera med enbart sallad eller som tillbehör till en bit kött eller fisk.


Den här gratängen kan med fördel göras en dag i förväg,
då den nästan blir ännu godare om den får stå och gotta till sig.


Följ mej via Bloglovin


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar