22 september 2013

Chili på högrev med cacao, tomatsalsa och guacamole



En riktigt värmande  höstgryta som tar sin lilla tid men blir så god att den är väl värd att vänta på!






1 kg högrev
1 msk olja att steka i
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 röd chilipeppar
1 msk smoked paprika-krydda
1 msk spiskummin
3 msk chilipowder
1 msk  Heinz Hot sauce chipotle & garlic
2 msk Santa Maria cacao& chili
2 msk farin socker
1 msk spiskummin
3 msk tomatpuré
2 msk kalvfond
3 dl vatten
2 dl rött vin
380 g svarta bönor (1 pkt)
380 g stora vita bönor (1 pkt)
50 g mörk choklad


Så här gör du:

Skala och hacka lök och vitlök.
Fräs i oljan.
Lägg i köttet, som du delat i  kuber, så det får steka med och får lite yta.



Hacka chilipepparfrukten (ta bort kärnorna om du inte vill ha för stark smak).
Ner med peppar och alla andra kryddor i grytan och rör runt så att allt kött blir täckt.
Späd med tomatpuré, kalvfond och vatten.
Lägg ner chokladen.
Låt småputtra.
Häll på vinet (spara resten till middagen).





Låt nu grytan stå på spisen och småputtra i åtminstone 2 timmar tills köttet är riktigt mört.
Använd inte lock utan späd med lite mer vatten om det behövs.
Rör runt ofta.
När köttet känns klart, lägg i bönorna och låt koka ytterligare ungefär en halvtimme,
 fast nu kan du lägga på ett lock på grytan.





Tomatsalsa
400 g tomater
1/2 röd lök
1 röd paprika
1 tsk citronolja
1 lime, rivet skal och saft av
flingsalt
svartpeppar

Hacka löken och paprikan smått.
Dela tomaterna i små bitar.
Blanda och pressa över saften från limen.
Häll över oljan och vänd runt försiktigt.
Salta och peppra.
Dekorera med rivet limeskal.


Mild guacamole
2  stora avocado
1 lime, saft av
1 tsk olja
salt
peppar

Dela och gröp ur avokadon.
Mixa ihop med stavmixer till en len röra tillsammans med
 lime, olja och kryddor.



Servera chilin med salsa , guacamole och tortillabröd som du hettat upp något i en varm stekpanna.



Följ mej via Bloglovin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar