29 augusti 2013

Laxgryta med dillaioli



Det här behövs:

Till laxgrytan:
400g laxfilé
2 stora morötter
1 röd paprika
1/2 pkt sockerärtor
1 fiskbuljongtärning
2,5 dl mellangrädde
2 dl vatten
1 dl chilisås
olivolja
cayennepeppar
paprikapulver
flingsalt 
svartpeppar

Skala och skiva morötterna. Kärna ur och skär paprikan i bitar.
Hetta upp olivolja i en gryta, i med morotsslantar och paprika och fräs en stund tills de mjuknar något.
Smula i fiskbuljongen och späd med vatten, chilisås och grädde.
Krydda såsen.
Skär laxen i kuber och lägg i grytan. Låt stå och puttra under lock i ca 10 minuter.

Aioli:
2 äggulor
1 msk vitvinsvinäger
1 vitlöksklyfta
1 msk dill
en nypa salt
2 dl rapsolja

Knäck äggen och lägg äggulorna i en skål.
Pressa i vitlök, blanda i vinäger och salta.
Häll i oljan med en jämn stråle under tiden du vispar så att inte såsen skär sig.
Vispa, vispa.
När aiolin tjocknat, blanda i dillen.
Om du vill kan aiolin förvaras en dag i kylskåp.

Servera med ris, gärna fullkorn eller basmati!

  


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar